Любителите на смляно и разтворимо, но не и без кофеин по-рядко имали аритмии Голямо проучване

...
Любителите на смляно и разтворимо, но не и без кофеин по-рядко имали аритмии Голямо проучване
Коментари Харесай

2-3 кафета дневно са свързани с по-нисък риск от сърдечни болести

Любителите на смляно и разтворимо, но не и без кофеин по-рядко имали аритмии

Голямо изследване на Европейското сдружение по кардиология позволява, че пиенето на две или три чаши кафе на ден е обвързвано с по-дълъг живот и по-нисък риск от сърдечносъдови болести. Проучването, оповестено в Европейския вестник по превантивна кардиология, изследва връзките сред видовете кафе и случаите на инцидентни аритмии, сърдечносъдови болести и гибел, като употребява данните от английската Biobank.

Изследването включва над 449 560 участници на възраст от 40 до 69 години, които първоначално не са имали аритмии или други сърдечносъдови болести като коронарна болест на сърцето, застойна сърдечна непълнота или исхемичен инсулт. Средната възраст на участниците е 58 години, малко повече от половината са дами.

Всички са попълнили анкета какъв брой чаши кафе пият всеки ден и какъв подвид е напитката им нормално - разтворимо, смляно (като капучино или филтрирано кафе) или безкофеиново.

След това учените съпоставят пиещите кафе с тези, които не пият, за честотата на аритмии, сърдечносъдови болести и гибел. Вземат поради въздействието на разликите съгласно възрастта, пола, етноса. Както и други фактори като затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, обструктивна сънна апнея, тютюнопушене и дали пият чай и алкохол.

Изследователите са употребили данни за здравния статус от медицинските досиета и смъртните актове за интервал от приблизително 12,5 година

Оказва се, че всички видове кафе са свързани с понижаване на смъртността от всякаква причина и периодичност на сърдечносъдови болести. Най-значително понижение се следи при тези, които пият 2 или 3 чаши дневно.

Любопитно е, че напитките от смляно кафе се свързват с най-нисък риск. Освен това феновете на смляно и разтворимо кафе, само че не и безкофеиново се оказват с по-малко аритмии, в това число предсърдно мъждене, спрямо непиещите кафе.

“Резултатите допускат, че лекият до сдържан банкет на мляно, разтворимо и безкофеиново кафе може да се смятат за част от здравословния живот ”, написа в известие за пресата ръководителят на проучването проф. Питър Кистлър.

Авторите означават няколко ограничавания на изследването. Например неправилност в докладването, защото приемът на кафе се основава на самоотчитане. Освен това е допустимо да са пили повече от един вид кафе по време на интервала на проучване. Отделно някои типове аритмии може да останат неразпознати.

Проучването не е първото, което сочи изгоди.

През 2018 година излязоха данни, че дневният банкет на 2-3 кафета или чай наподобява безвреден при доста сърдечносъдови болести. Наред с това, твърдяха откривателите, може даже да бъде потребно при диабет, атеросклероза, сърдечна непълнота, аритмия и да понижава смъртността по всички аргументи, припомня “Хелт нюз ”.

А през 2017 година бе обявено, че по данни за над 521 300 души от 10 европейски страни пиенето на кафе е обвързвано с по-нисък риск от гибел заради общи аргументи, изключително храносмилателни и кръвоносни болести.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР